Dawn Wall i Ondra – najtrudniejsze wyciągi za nim!

Adam Ondra przeszedł najtrudniejsze wyciągi Dawn Wall! Do piku zostało mu 11 „łatwych” wyciągów, z których najtrudniejszy ma 7c+. Chyba można już gratulować Ondrze, który w tej chwili ma dni restowe wymuszone kiepskimi prognozami pogody. Jednak dziś (jeśli pogoda pozwoli) chciałby skończyć drogę.

ondradawnwalllayback
fot. Pavel Blazek

Jak Adam napisał na Instagramie black diamond:

„Ciężko wyrazić słowami to co czuję. Dziś dotarliśmy do Wino Tower i przede mną nie ma już trudnych wycigów. Nie mogłem sobie wymarzyć lepszego dnia. Moim celem było połączenie the loop pitch i następującego po nim laybacku, tworząc 60 metrowy mega-wyciąg przynajmniej za 5.14c (8c+). The Loop Pitch jest bardzo wymagający psychicznie. Wspinanie w dół jest dziwne, siłowe, czujne i jest to crux wyciągu. Na dole tego wyciągu jest dobra półka, ale nie mogłem na niej usiąść. Dalej wspinasz się w laybacku po słabych stopniach, z których łatwo się ześlizgnąć. Ta część to prawdopodobnie 5.13c ale jest bardzo wymagająca, porażka oznacza konieczność ponownego wspinania w dół. Udało mi się zewspinać w dół za pierwszym razem, na półce w no hand reście odpocząłem i bardzo ostrożnie pokonałem layback do stanu w no handzie, który kończy the loop/dyno pitch. Następnie zacząłem wyciag 17, ale po 45 minutach moje stopy wymagały odpoczynku. po krótkim reście pokonałem wyciąg 17. Połączenie wyciągu 16 i 17 w jeden w tej chwili wydaje mi się niemożliwe, w tej chwili. W ciągu następnych 4 godzin pokonałem wyciąg 18(5.13c), po największej walce tego dnia, oraz krótki boulderowy wyciąg 19 i 20 (5.13c – jeden z najlepszych wyciągów na ścianie). Wyciąg 21 był ostatnim trudnym wyciągiem. Wcześniej nie pracowałem nad nim i w międzyczasie zrobiło się coemno. Przy świetle czołówki skierowałem się w stronę Wino Tower. Wspinałem się powoli, nie spiesząc się i mając nadzieję, że nie spompuję się. Okazało się to dobrą taktyką i o 6 rano stanąłem na Wino Tower.”

ondradawnwallview
fot. Pavel Blazek

You might also like More from author